Amanda Friis Jürgensen: "Jeg vil gerne gøre det ordentligt."

Amanda Friis Jürgensen har drømt om rollen som Maria i musicalen ”The Sound of music” siden hun var teenager. Nu er drømmen gået i opfyldelse på Aarhus Teater, hvor den unge skuespiller fra 1. maj entrerer scenen med både ærefrygt og frejdighed.

Af Thyge Cosedis Holting, teaterskribent og -tegner

Udgivet, d.  1. maj, 2025

Ned ad den lange gang kommer hun slentrende. Håret er sort, benene lange og den afslappede sweater lyserød. Armene svinger energisk. Øjnene er spillevende. Den 30- årige skuespiller Amanda Friis Jürgensen har været en fast del af Aarhus Teaters ensemble, siden hun blev uddannet i 2022. I dag har hun haft de første prøver på Store Scene, og forårets indbydende musicalanretning i den midtjyske hovedstad er intet mindre end klassikeren ”The Sound of Music”. Ligesom skuespilleren Julie Andrews charmerede publikum i filmudgaven, fatter jeg straks sympati for det vitale menneske, der modtager mig i vagten. Da vi lidt efter sidder over for hinanden i skuespillerfoyeren, klinger hendes røst melodisk nærværende, mens hun trækker benene op under sig i sofaen. Jeg møder Jürgensen tre uger før premieren. Den premiere, hvor hun sætter hele sit hidtidige liv i spil.

Amanda Friis Jürgensen
Foto: Isak Hoffmeyer

”I have confidence”

 Musicalen ”The Sound of Music” udspiller sig i Østrig - i et politisk højspændt Europa anno 1938. Mens nazismen rumler i det fjerne, forlader nonneaspiranten Maria sit kloster for at blive guvernante for enkemanden Kaptajn von Trapps syv børn. Børnene er opdraget med militær disciplin, men Marias varme væsen introducerer både børnene og kaptajnen for en lys, musikalsk og kærlig side af tilværelsen.  Da nazismen for alvor viser tænder, flygter Maria sammen med børnene og von Trapp fra Østrig til det neutrale Schweiz. ”Man ved, de har hinanden. Det er nok.” konkluderer Amanda Friis Jürgensen, der er opvokset med den ikoniske filmversion af ”The Sound og Music” fra 1965:

"The Sound of Music", Aarhus Teater.
Foto: Emilia Therese.

”Min mor og jeg har altid set den film til jul, lige så længe, jeg kan huske, og inden jeg nogensinde vidste, at jeg skulle være skuespiller. Der var noget ved Maria, jeg spejlede mig i, da jeg blev teenager. Hun har en ukuelighed over sig og tror altid på det bedste. Nogen vil måske kalde hende naiv, og det er jeg også blevet kaldt, for jeg er meget positivt stemt over for langt det meste.” fortæller Jürgensen med veneration. ”Uddyb, hvordan du og Maria minder om hinanden.”

”Jeg har jo drømt om at spille den rolle, siden jeg var 15 år. Jeg elsker særligt den scene i filmen, hvor Maria kommer løbende med en kuffert i den ene hånd og sin guitar i den anden. Hun er på vej mod Kaptajnen von Trapps villa og synger ”I have confidence.”. Min samtalepartner illustrerer med begejstrede fagter: ”Lange arme og lange ben, der svinger uregerligt på vej ud i verden. Hun er superklodset, men hun tager sig overhovedet ikke af det.”. ”Lige som dig selv?”. En kort tænkepause indtræffer. ”Det tror jeg. Jeg har altid hørt fra andre: ”Amanda, pas på med de lange arme. Du fylder lidt meget.”, og jeg forstår det ikke, for jeg er jo bare mig… bare her.”. Amanda Friis Jürgensen sænker blikket og udfylder hver kvadratmeter af rummet med sit dybe åndedrag.

Amanda Friis Jürgensen som Maria, omgivet af et par af ensemblets børn,
i "The Sound of Music", Aarhus Teater.
Foto: Emilia Therese

“Ubehageligt relevant”

””The Sound of music” havde Broadwaypremiere i 1959. Hvad er det, der stadig fænger os ved historien?”, spørger jeg. Amanda Friis Jürgensen tager sig god tid til at modellere tankerne.

”Der er tre lag i forestillingen. Det første er den helt tætte historie, Marias fortælling, rejse og møde med kaptajnen og familien. Så er der mellemlaget; musikken. Den er nærmest noget åndeligt. Maria synger i startsangen:”The hills are alive with the sound of music.”. På dansk synger jeg: ”Musik strømmer ud fra de stolte bjerge”. Min samtalepartner ser intenst på mig: ”Det er en spiritualitet, Maria finder i naturen og musikken. Det gennemsyrer hele historien på en smuk måde”. ”Og tredje lag er så krigen?”. ”Ja, Den store fortælling om 2. Verdenskrig og nazisterne, der tropper op og kræver, at kaptajnen skal rives ud af familien og slutte sig til det tredje riges flåde. Det er derfor, familien må flygte fra Østrig.”. Stemmes klangfarve er med ét en tone mørkere end før: ”Her bliver forestillingen ubehageligt relevant, og det har dramaturgiatet her på teatret jo ikke vidst, da man satte den på repertoiret for 3-4 år siden. Det er altid vidunderligt at spille noget, der vil noget mere, men ikke desto mindre handler forestillingen pludselig om vores egen samtid. Alt det lyse i fortællingen bliver formørket af den store udefrakommende fjende.”.

Nazisternes fremmarch skaber samtidsrelevant uhygge
i "The Sound of Music", Aarhus Teater.
Foto: Emilia Therese

”Er Maria en moderne kvinde?” indskyder jeg. Jürgensens ene øjenbryn rynkes. ”Marias livsprojekt ændrer sig undervejs, for hun går jo fra at ville være nonne til at forelske sig i en mand, men hendes kerne af ærlighed og gåpåmod er den samme. Det er noget af det, der er så vidunderligt ved Maria. Hun påvirker andre, så de kan flytte sig. Hun ved hvem hun er, og jeg synes i hvert fald ikke, at hun er umoderne.” lyder det, mens kærligheden til karakteren bølger som et musicalscore bag ordene.

Amanda Friis Jürgensen og Jacob Madsen Kvols som Maria og Kaptajn von Trapp
i "The Sound of Music", Aarhus Teater.
Foto: Emilia Therese

”Rigtige følelser er aldrig gammeldags.”

”Forestillingen er din største karriereudfordring til dato.” konstaterer jeg. Amanda Friis Jürgensen fniser, rykker sig lidt i sofaen og har pludselig noget teenageforfjamsket over sig. ”Ja, men jeg synes, at alle på holdet har meget tillid til mig og til måden, jeg gør det på. Det er ret heldigt, at jeg ræsonnerer med instruktørens, koreografens og kapelmesterens vision, for det er jo nu engang mig, der står i midten med hovedopgaven.” forklarer hun. ”Hvordan er forestillingens svenske instruktør Viktor Tjerneld befordrende for dit arbejde?”. Skuespilleren kvidrer fornøjet:

”Viktor, det vidunderlige menneske. Han har for det første sindssygt god smag, så han formår at lyse på det vigtigste på de rigtige tidspunkter, og han er jo humorekspert. En raffineret humor vel at mærke”. Jürgensen afleverer sine sætninger med elegante lystspilssvirp og uddyber: ”Humoren er meget velgørende for forestillingen - også at det er kvinderne, der i høj grad får lov at levere humoren. Forestillingen har på den måde fået en helt vidunderlig ansigtsløftning. Den er ikke tvangsmoderniseret, men det er en moderne fortælling om rigtige mennesker med rigtige følelser – klassiker eller ej.”. Hun sætter den grå kaffekop fra sig med et lille dunk.

”Kunne kritikere ikke indvende, at Aarhus Teater er blevet så woke og ungdomsfokuseret, at der også skal være noget til de gråhårede – og det blev så ”The Sound of Music”?udfordrer jeg, og får prompte en rap respons: ”Der er lige dele gråhårede og unge til alle Aarhus Teaters forestillinger, så myten om, at unge mennesker ikke går i teatret, er død. I hvert fald her på teatret.”.

”Hvordan undgår I, at forestillingen bliver gammeldags?”. Fyrrige stikflammer springer fra Amanda Friis Jürgensens ord: ”Fordi vi ikke spiller den gammeldags. Jeg spiller Maria, som jeg er, og ikke på nogen som helt parodisk måde. Rigtige følelser er aldrig gammeldags, og en klassiker er ikke pr. definition gammeldags. Hvis man tror det, er det forkert. De dér hjørner findes slet ikke i kunsten!”.

"Rigtige følelser er aldrig gammeldags". Kaptajn von Trapp og Maria får hinanden
med pomp og pragt i "The Sound og Music", Aarhus Teater.
Foto: Emilia Therese

”Drømmeren og pragmatikeren kæmper lidt mod hinanden”

”Er det derfor, det passer til dig at være skuespiller?” ansporer jeg. Amanda Friis Jürgensen betænker sig og replicerer med klippefast karakterstyrke: ”Det er det nok. Jeg var ikke ret god til at gå i skole, men jeg var god til at charme mig igennem og blev venner med de rigtige mennesker - skoleinspektøren f.eks. Ellers var jeg endt med eksamen i fuldt pensum i gymnasiet. Da jeg kom på skuespillerskolen i Aarhus, ville jeg jo ikke hjem, for jeg elskede det. Den følelse havde jeg aldrig haft i folkeskolen, for jeg er meget selektiv med, hvad jeg bruger min tid på. Man kunne ikke overbevise skoleeleven Amanda om, at hun skulle bruge tiden på noget, hun ikke ville. Sådan har jeg det stadig.”.

”Men rollen som Maria vil du åbenlyst gerne. Er præstationsangsten noget, der kan få fat i en viljestærk sjæl som din?”.

En afværgende latter afløses hurtigt af alvorstyngde: ”Ja, det er det. Jeg er min egen hårde dommer, for Maria er indtil nu mit livs rolle, mit livs projekt. Det er så stort, at jeg nogle gange er nødt til at gå på arbejde og lade som om, at det er lige meget. Men omvendt er jeg jo en drømmer, så når jeg forsøger at være pragmatisk, er jeg bange for, at jeg misser et eller andet vildt vigtigt i prøverne. Drømmeren og pragmatikeren kæmper lidt mod hinanden, men jeg er en drømmer. At være pragmatisk er noget, jeg lader som om. Det er man nødt til for at komme gennem livet.”. Tavsheden sænker sig.

”Det er tre år siden, du blev uddannet, og din karriere kører derudaf i rivende fart. I musicalgenren har du især gjort dig bemærket, da du sidste forår væltede Aarhus Teater som Velma Kelly i musicalen ”Chicago”. Kan du følge med?”. Jürgensen virrer lidt med hovedet. ”Det svinger. Jeg tror godt, jeg kan følge med min egen karrieres tempo, men jeg skal ikke tænke alt for meget over det.”. Hun standser op for straks at styre mod et crescendo: ”Jeg kan da godt tænke: Hvis min karriere peaker nu, som 30-årig, hvad så? Det her er jo drømmerollen! - men jeg gider ikke sidde her og tænke: Hvad så bagefter?”. Skuespilleren, drømmeren og teenagepigen sidder side om side i sofaen:   ”… jeg… Nej, det gider jeg ikke at tænke på.”. fastslår hun fyndigt og tilføjer med et smil: ”Fanme!”

Amanda Friis Jürgensen som Velma Kelly i musicalen Chicago. Aarhus Teater sæson 2023/24.I baggrunden ses Jacob Madsen Kvols som Billy Flynn.
Foto: Emilia Therese

”Der er ingen vej udenom.”

Uden for skuespillerfoyeren summer teatret af stille liv. En venneprøve begynder om lidt på én af husets andre scener, en kollega stikker hovedet ind for at hente en kop kaffe, og på Store Scene sættes der lys forud for Amanda Friis Jügensens helt store aften – og eksamen?

”D. 1. maj går du på scenen som Maria til premieren på ”The Sound of Music”. ”Ja, der er ingen vej uden om.”, udbryder hun. ”Hvorfor holder du dig for øjnene?” spørger jeg og forårsager i samme nu en massiv farve- og festfyrværkerig eksplosion:  ”Fordi den rolle har boet i mig så længe, og derfor vil jeg så gerne gøre det ordentligt. Det vil jeg jo altid, men denne her gang…. Jeg vil gerne gøre det ordentligt.”. Hun holder inde, men det bankende hjerte må kunne høres helt over til Domkirken, teatrets genbo.

Uden stikord sætter Amanda Friis Jürgensen seancens punktum. En crepepapirsknitrende følsomhed forenes med Marias markante ukuelighed: ”I virkeligheden er koden jo bare, at jeg skal slukke for den indre dømmende stemme, og slippe mig selv fri i det, for så kan man ikke dømme. Så er det helt ærligt, og så er det, hvad et er. Man kan hurtigt få skyklapper på i sådan en stor opgave og tænke: ”Jeg skal gøre det godt. Jeg skal have styr på mine ting. Jeg skal dit og dat.”, men der er altså et stabilt heppekor med tyve vidunderlige kolleger omkring mig. De er med til at løfte den samme fortælling, så det handler nok mest om, at jeg skal huske at kigge mig omkring og trække vejret…. Så skal det nok gå.”.  

Jacob Madsen Kvols og Amanda Friis Jürgensen omgivet af ensemblets børn
i "The Sound of Music", Aarhus Teater.
Foto: Emilia Therese


FAKTA

Amanda Friis Jürgensen (f. 1994) er uddannet skuespiller i 2022 fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus og blev samme år en fast del af ensemblet på Aarhus Teater. I studietiden medvirkede hun på Aarhus Teater i Himmelvendt og Man vokser op samt i kortfilmen Udgang og TV 2-serien Hvide Sande.

Som en del af Aarhus Teaters ensemble har hun i sæson 22/23 medvirket i forestillingerne Frankly My Dear I Don’t Give A Damn, Et Juleeventyr, Stuepigerne og Evita i hvilken hun også var understudy på titelrollen. I sæson 23/24 har publikum kunnet opleve Amanda Friis Jürgensen i Pan/Sult, Skolekomedien og som Velma Kelly i musicalen Chicago. I sæson 24/25 vil hun kunne opleves i Tro, Håb & Kærlighed, Pagten og Jeppe på Bjerget.

Fra 1. maj – 14. juni 2025 kan Amanda Friis Jürgensen opleves i rollen som Maria i Rodgers' og Hammersteins musical The Sound of Music på Aarhus Teater.

Læs mere om forestillingen på:

https://www.aarhusteater.dk/det-sker/forestillinger/aktuelt/the-sound-of-music