Anmeldelse: "Idioten", Aarhus Teater

Vi stopper lige engang

Dostojevskijs ”Idioten” er sindrigt iscenesat på Aarhus Teater med en fængslende Emil Prenter i titelrollen. Dog er forestillingen snarere et interessant dramaturgisk stileksperiment end en opvisning i følelsesengagerende historiefortælling.

Af Thyge Cosedis Holting, Teaterskribent og – tegner

Udgivet, d. 9/3 2025

❤️❤️❤️❤️

”Vi stopper lige engang.”. Lyset tændes i salen, og endnu én af de påståelige karakterer går i gang med at overbevise publikum. Lyset skifter, spillet går videre, men straks igen lyder et ”Vi stopper!” fra en anden karakter. Hver med sin version af sandheden og den tvivlende Fyrst Mysjkin som oprigtigt interesseret tilskuer. Kan de da alle have ret? Sidste gang Aarhus Teater havde den russiske forfatter Dostojevskijs romanklassiker ”Idioten” på repertoiret var i sæson 2007/08 med en imponerende Martin Greis i titelrollen i Rune David Grues fine iscenesættelse.  I 2025 får vi samme historie endnu en gang- principielt set, for vi stopper jo lige engang…

”Idioten” fra 1868 er fortællingen om unge Fyrst Mysjkin, hvis konsekvente ærlighed og sans for det gode i mennesket hele tiden mistolkes af omverdenen, der anser ham som værende idiot. Fyrsten, der netop er hjemvendt til Skt. Petersborg efter et længere sygdomsophold i Schweiz, optages pga. sin imødekommende facon hurtigt i byens sociale overklassecirkler. Mysjkin indser dog ikke, at han er omgivet af løgnagtige mennesker, der er i snæversynets og følelsernes vold, mens han selv dyrker fornuften og nuancerne. Snart hvirvles fyrsten ind et trekantsdrama, der for alvor sætter hans godhed på prøve, for kan man lyve og sige sandheden på én og samme tid?

"Idioten", Aarhus Teater
Foto: Rumle Skafte
Mellem sandhed og fake news

Dostojevskijs roman med den komplekse fortællerstemme, der har sympati for snart den ene - så den anden persons virkelighedsopfattelse, har huskunstner og instruktør Sigrid Johannesen bearbejdet til scenen via en art montagedramaturgi, hvor vi springer mellem fiktionslagene, og handlingen spoles tilbage og spilles fra en anden synsvinkel alt efter de enkelte karakterers forgodtbefindende. Målet er klart; vi skal overbevise publikum om, hvad der er sandhed og hvad der er løgn – eller i vore dage fake news. En stor blodplet fylder det støvblå scenegulv ved forestillingens start, og hvem slog egentlig Natasja Filipovna ihjel? To firkantede operationsstuelamper sætter nådesløst personerne under lup, mens synsvinklen kastes rundt mellem spillerne som bolden i en fyrig tennisduel. Den stakkels ærlige fyrste kan blot se på, hvordan de subjektive oplevelser trumfer nuancerne, mens hans egen fintmaskede fornemmelse for virkelighedens kompleksitet udråbes som en sygdom - en idioti. En skræmmende aktuel tematik i vor tid, hvor løgnen, der gentages ihærdigt nok fra de magtfulde, ophøjes til gældende verdensorden under vægten fra hvilken perspektiver og retfærd knuses.

Sigrid Johannesen har med montagen fundet en dramaturgisk nøgle til at belyse tematikken, mens hun samtidig gør sig skyldig i en uskarp historiefortælling. En sådan har romanen også – jovist - men er det vellykket, hvis man efter forestillingen må læse et referat af romanen for at kortlægge den historie, det var Johannesens ærinde at formidle? Iscenesættelsens fornemmelse for de forskellige karakterers verdensopfattelse afspejles i skift i spillestilen, fra det realistiske til det groteske. Det er kuriøst, men totaloplevelsen bliver en noget kølig teateranretning med en bismag af skrivebordseksperiment. Det er kunstnerisk begavet men engagerer ikke sit publikum. Det gør til gengæld Emil Prenter.

"Idioten", Aarhus Teater
Foto: Rumle Skafte
Prenter

Som Fyrst Mysjkin leverer ensemblets talentkomet Emil Prenter endnu én af sine fuldtræffere. Fyrstens rene hjerte stråler ud af Prenters øjne, sitrer i hans replikføring, mens tvivlen æder ham op indefra – hvem kan han stole på? Et enkelt rynket bryn, og vi mærker hans kamp for at forstå og blive forstået. Emil Prenter fylder rummet med sin milde røst og sin godmodige let tøvende gestik for senere at lade Mysjkin eksplodere i et gruopvækkende epileptisk anfald. Det er lodret ubehageligt at overvære – så realistisk fornemt er hans spil. Fanget mellem to intrigante kvinder, Rosemarie Mosbæks manipulerende, erotiske og selvdestruktive Nastasja og Laura Kronborg Kolds dydigt afventende men knivskarpt analyserende Aglaja, er Mysjkin som en lus mellem to negle. Fanget i et subjektivitetens magtspil, hvor hans idealisme er dømt til at tabe. Emil Prenter blev snydt for en Reumertpris, da han betog os som antihelten Erasmus Montanus for et par sæsoner siden – hans tid skal nok komme!

Over hele linjen er der gode skuespilpræstationer at spore; Daniel Mortensen er en charmerende farlig machoman af en Rogozjin, altid suveræne Emil Busk Jensen kan, i rollen som sekretær Ganja, turnere en replik, spankulere og lægge ansigtet i komisk begavede folder som var han en ung Jørgen Reenberg i ”Pinafore”, mens Thorbjørn Hedegaard kæmper tappert for sin figur i den lillebitte rolle som Totskij. Særligt glædes man over erfarne Mette Døssing, der her får lov at folde sig ud med rablende desperat komik som den verdensfjerne Generalinde Jepantjina. I solgul krinoline skaber Døssing et barokt portræt af en sitrende aristokratfrue med fuglegebærder, der fornægter overklassens forlorenhed med tiltagende bæven. Må man give Døssing lov at folde dette absurd komiske talent yderligere ud i fremtiden frem for altid at placere hende i det mørke, indestængte rollefag. Der er en rigdom af farver på denne skuespillerindes palet. Efter ”Idioten” synes f.eks. Winnie i Becketts ”Glade dage” oplagt for hende….

"Idioten", Aarhus Teater.
Foto: Rumle Skafte
Distancen

De syv skuespillere leder og vildleder hinanden i Peter Schultzs isnende lyseblå scenografi, der fremhæver den uomgængelige røde blodplet, figurerne indledningsvist cirkler omkring. Drejescenen er et visuelt ledemotiv, thi verden må snurre rundt, når vished er en luftig størrelse. At lade spillerne slæbe podier og skamler i én uendelighed understøtter ideen om, at enhver skaber sin subjektive version af virkeligheden, men møbeldansen fremstår i længden lige så kluntet og uelegant som de voldsomt parykkede parykker. Kostumerne er derimod tidstypisk elegance og skønne at skue. De skiftende perspektiver understøttes af Mathilde Niemann Hyttels lysdesign, mens Aki Shiraishi Bechs lyddesign bliver et ildevarslende vidnesbyrd om en verden, hvor godheden styrter i grus.

Som helhed er forestillingen således en vellykket stiløvelse udført af kunstnere, der kan deres kram. Spillerne kaster sig dygtigt og ubesværet ind i fiktionslegen, og de inddrager overbevisende, insisterende og ubetalelig morsomt premierepublikummet i foretagendet. Vi griner hjerteligt igen og igen, mens Emil Busk Jensen, som løjernes ankermand, har os i sin hule hånd. 

”Idioten” på Aarhus Teater bliver, alle anstrengelserne til trods, samlet set en noget fortænkt teaterforestilling. Stiløvelsen maser sig distancerende ind mellem Dostojevkij og publikum. Ægte engagerede i historien når vi aldrig at blive,  for ”Vi stopper lige engang!”. Historiens kerne glemmer vi i den silende regn af kunstfærdige formgreb....

"Idioten", Aarhus Teater
Foto: Rumle Skafte

Fakta:

”Idioten”, Aarhus Teater. Dramatisering og iscenesættelse: Sigrid Johannesen. Scenografi og kostumedesign: Peter Schultz. Lysdesign: Mathilde Niemann Hytte. Lyddesign: Aki Shiraishi Bech. Dramaturg: Tine Voss illum. Efter oversættelse af: Jan Hansen. Medvirkende: Emil Prenter, Emil Busk Jensen, Rosemarie Mosbæk, Daniel Mortensen, Laura Kronborg Kjær, Mette Døssing og Thorbjørn Hedegaard.

Forestillingen spiller fra d. 8/3 – 12/4 2025 på Aarhus Teaters Scala Scene.

Forestillingen set d. 8/3 2025.